SOKAK FIRINLARI

Benim çocukluğumda bizim Çilli Mahalesi’nde Ömeroğullar’ın, Hüsemler’in, kapı komşumuz Arife Köker’in ve Akoğlanlar’ın fırınları vardı.Hepsi de çok güzel çalışır, herkesin öncelik sırasına göre somun ekmeği, börek, bükmesi pişirilirdi. Ev hanımları ev temizliğine kalkmazdan önce bir büyük bakır leğen veya ikişerden dört kollu hamur teknesinde, sarı buğday unundan, mayalı hamur yoğurur, somun, haşhaşlı, patatesli uzun pideler , mayasız hamurdan da börek, bükme ve kurabiye yaparlar kokusu sokaklara yayılırdı. Bunların dışında ocakta ütülmüş kuzu ve koyun başları önce temizlenir, iyice yıkanır. Büyük saç tenekede üzerine su konarak akşamdan sonra fırının sıcağına sürülür yoğurtlu paçası yapılırdı.Keza;göceden yapılan keşkek ağzı kapalı toprak çanakta,bostan kabağının irisi tepsi üzerinde fırına verilir sabah alırdık.Bunların lezzetine doyum olmazdı.Hepsi de analarımızın hüneri el

emeğiydi.Avlularımızda bulunan tandırlarımızda yufka ekmeği, yumurtalı peynirli ve toklubaşılı pide , incecik tel tel dağılan haşhaşlı katmerler yapılırdı.Dürüm yapılmak üzere tahin helvası ekmek yaygısının ucunda hazırda bulunurdu.

Add comment


Security code
Refresh