AHMET URFALI’NIN ‘’EMİRDAĞ YAZILARI’’KİTABI YAYINLANDI
- Üst Kategori: Haberler
Şair/yazar Ahmet Urfalı’nın kaleme aldığı ‘’Emirdağ Yazıları’’adlı araştırma kitabı yayınlandı.
Emirdağ; zengin kültürü, köklü tarihi, özellikli sosyolojik yapısıyla her dönemde incelenmesi ve araştırılması yapılan nadir yerleşim merkezlerinden biridir. Buna halkın göç ve gurbete olan yatkınlığı da eklenince özgün sonuçlara ulaşmak mümkün olmaktadır. Deyim yerinde ise Emirdağ bu konularda bir laboratuvar hususiyeti arz etmektedir. Yapılan çalışmalar, böyle bir yargıya varmaya vesile olmaktadır.
‘’Emirdağ Yazıları’’; tarih, kültür, göç/gurbet, Emirdağ şiirleri ve kelimeler olmak üzere beş bölüm olarak düzenlenmiş olup 523 sayfada 250 konu başlığını içermektedir.
Ahmet Urfalı, ‘’Emirdağ Yazıları’’adlı kitabıyla ilgili olarak şunları söyledi:’’ Son yıllarda çok yüksek boyutlarda kültürel değişmelere tanıklık edilmektedir. Pek çok kültürel değer, kaybolup gitmektedir. Çabamız, gayretimiz ve kaygımız; ‘’bizi, biz yapan’’ değerleri kayıt altına alarak bir nebzecik de olsa
Devamını oku: AHMET URFALI’NIN ‘’EMİRDAĞ YAZILARI’’KİTABI YAYINLANDI
ÖĞRETMEN: GELECEĞİ KURAN İNSAN
- Üst Kategori: Ahmet Urfalı
Öğretmen; öğrencisinin sevincine tebessüm, hüznüne gözyaşı olur. Öğretmen çorak topraklarda gül bahçeleri kurar. Öğrencilerini vatan coğrafyasında bahar çiçekleri gibi elvan elvan açtırır.
Öğretmen, al bayrağın dalgalanışındaki nazlı edayı öğrencilerine öğretirken;
‘’Ne harabatız ne harabatiyiz
Kökü mazide olan atiyiz’’
diyerek geçmişten geleceğe görkemli köprüler kurar. Öğretmen bilir ki; ’’mazisi yıkık milletin atisi olamaz.’’ O, mensubu olmakla gurur duyduğu Türk milletinin tarihi, kültürü ve inancıyla barışık bir gönül insanıdır.
Öğretmen; ruhlardaki fetihlerin kahramanı ve şeref sahibi olduğu halde, vatan çocuklarına hizmeti tercih etmiş ve kendini andı ile öğrencilerine adamış kutlu bir bilgedir.
Bütün kainatın emrine verildiği ve bu yüzden yaratılmışların en şereflisi olan insanı; vicdan, irfan ve düşünce yönünden öğretmen eğitir. Bilim insanlarının, formül ve çizgilerinde, ediplerin dize ve satırlarında, müjdeli hakanların ve devlet adamlarının inkılâplarında onun nefesi vardır.
Başöğretmenimiz Atatürk’ün; ’’Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir.’’ sözünden hareketle diyebiliriz ki; bir milletin yücelmesi öğretmene verilen değere bağlıdır.
Öğretmen insan sanatkârıdır, hayatın kullanıcısı değil yapıcısıdır, seyircisi değil aktörüdür. O, en güzel, en doğru hayat örneğini yapar, hazırlar, öğrencilerine sunar.
Öğretmen, toplumdaki her olumsuzluğun kendi sorumluluğundan kaynaklandığı bilir. Bu yüzden küçücük dimağlara kazandırdığı bilim ve onların tertemiz kalplerine nakşettiği ahlakla toplumların kader programına en büyük katkıyı sağlamaya çalışır.
Öğretmenlik, akademik çalışma, mesleki formasyon ve alanında da uzmanlık gerektiren kendine özgü kuralları olan profesyonel bir meslek dalıdır. Bunun yanında Mehmet Akif’in deyişi ile,
‘’Muallimim diyen olmak gerektir imanlı
Edepli, sonra liyakatli, sonra vicdanlı ‘’
Eğitimin en başta gelen işi, millî kültürü genç nesillere devretmek; millî kültür malzemesini, en ileri ve en ince tekniklerle, millî şahsiyeti ve üslûbu zedelemeden işleyerek geliştirmek çağdaşlarını hayran bırakacak eserlere ulaşmak üzere insanlarına sarsılmaz bir iman, irade ve heyecan vermektir.
İyi Parti İlçe Başkanı Hakan Kuş Oldu
- Üst Kategori: Haberler
İyi Parti İlçe Başkanlığı Cemil Kuş'dan sonra Hakan Kuş'a devredildi. İlçe Başkanı olan Hakan Kuş
"Genel başkanımız syn Müsavat Dervişoğlu'nun oluruyla,kurucu ilçe başkanımız Cemil Kuş'dan bugün itibariyle İYİ Parti Emirdağ ilçe başkanlığı görevini devralmış bulunmaktayım. Günümüz Türkiye'sinin can yakıcı sorunları arasında, siyaset mekanizması da iki kutup arasına sıkışmış, seçmen razı olmadığı tercihleri yapma zorunluluğunda bırakılmıştır
Partimiz yerel seçimlerden önce aldığı hür ve müstakil kararını büyük bir bedel ödeyerek hayata geçirmiş ve gelinen noktada haklılığı bir kez daha anlaşılmıştır. İşte tüm bu gelişmeler ışığında siyasette yeni bir soluk olmak isteyen İYİ Parti tüm milliyetçileri - demokratları ve kalkınmacıları merkezi Türkiye olan büyük bir çatı altında buluşturmak arzusundadır. Yolumuz uzun, sorumluluğumuz ağırdır
Şimdiye kadar yaptığımız gibi doğrunun, memleket hayrına olan her işin yanında Yanlışın ve haksızlığın karşısında durmaya devam edeceğiz.
Bugüne kadar bize gönül veren, destek olan, bizimle yol yürüyen tüm hemşerilerime ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyor, bundan sonraki mücadelemizde şahsım ve teşkilat mensubu arkadaşlarım adına dua bekliyorum
Tez Köyü Yayla Suyuna Sahip Çıkıyor
- Üst Kategori: Haberler
Tez köyü muhtarlığı’nın başlatmış olduğu yayla suları projesi zor hava şartlarına rağmen devam etmektedir.Yaylalarda bulunan su kaynaklarının köye ulaşımını sağlayan su hatlarının zamanla yıpranmasından dolayı yenilenmesine karar verilmiştir.Eski hatların yenilenmesinin yanı sıra yeni su kaynaklarının da bağlantılarının yapılarak halkın kullanımına sunulacaktır.
İlk döşeme tarihi 1960 yıllara dayanan su hatlarının yenilenmesi için yurt içi ve yurtdışında çalışmalar yapılmaktadır.
Tez köyü Muhtarı Ahmet İnce başlatmış olduğumuz proje yapılması hayal olan bir projeydi ama köylülerimizin ve hayırseverlerin yardım ve desteğiyle bu su hayratını gerçekleştirmek için çalışmamız devam etmektedir. Projemize yurtiçinden yardım etmek isteyenler için banka hesap numaramıza yatıracakları gibi doğrudan veya dolaylı olarak bizlere ulaştırabilirler.
Gurbete Göçün 60. Yıl Etkinlikleri Devam Ediyor
- Üst Kategori: Haberler
’Belçika’ya Emek Yolculuğunun 60.Yılı Projesi’’ çerçevesinde Kurtuluş T.H:M. Korosu Şefi Doç. Dr. Ünal Ayrancı ile Dr. Figen Emeksiz Ayrancı tarafından organize edilen ‘’Gurbetten Sılaya Uzanan Hasret Köprüsü’’ temalı programlar Yunusemre Kültür Merkezinde coşkulu etkinliklerle kutlandı.
Proje Genel Koordinatörü Ahmet Urfalı, Emirdağ Platformu Başkanı Habib Umutoğlu ve Avrupa Platformu Başkanı Sebahattin Tetik’in katkı ve destekleriyle gerçekleştirilen etkinliklerin birinci oturumunda; Göç/Gurbet Paneli, Göç Fotoğrafları Sergisi, Göç Slayt Gösterimi yapıldı. Panele; Prof.Dr. Kemal Yakut, Prof. Dr. Osman Köksal, Prof.Dr. Rıdvan Kozluk, Doç. Dr. Ünal Ayrancı ve Ahmet Urfalı konuşmacı olarak katıldı. Panelin moderatörlüğünü Dr. Figen Emeksiz Ayrancı yaptı. Yoğun ilgi gören panelde konuşmacılar; göçün kültürel, tarihsel, sosyal ve psikolojik yönleri ayrıntılı olarak ele aldılar.
‘’Gurbetten Sılaya Uzanan Hasret Köprüsü’’ nün ikinci oturum etkinliği YunusEmre Kültür Merkezinde Göç/Gurbet türküleriyle devam etti. Kurtuluş Türk Halk Müziği Koro Şefi Doç. Dr. Ünal Ayrancı tarafından yönetilen koro birbirinden güzel göç/gurbet türkülerini seslendirdiler. Etkinlik sunumunu Dr. Figen Emeksiz Ayrancı yaptı. Mizansen temalı olarak sunulan program yoğun bir ilgiyle izlendi.
Devamını oku: Gurbete Göçün 60. Yıl Etkinlikleri Devam Ediyor
Emsal Başoğlu Başarıya Doymuyor
- Üst Kategori: Haberler
Yalova’da gerçekleştirilen Alkayış Fight Night 2 şampiyonasında Muaythai sporcumuz Elmas Başoğlu, sergilediği üstün performansla rakibini mağlup ederek gecenin en dikkat çeken isimlerinden biri oldu. Başarılarına bir yenisini daha ekleyen Elmas Başoğlu, çıktığı ikinci müsabakadan da galibiyetle ayrılarak ikinci yıldızını kazandı.
Spora olan katkılarından dolayı sporcumuzu ve bu başarının arkasındaki isim, değerli hocası Ali Çiloğlu’nu yürekten tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz. Alkayış Fight Night etkinlikleri, genç yeteneklerin kariyerlerini şekillendirmeye ve spor dünyasında parlamalarına olanak sağlamaya devam ediyor!
YÜK ODASI (ÖRTÜLÜ ODA)
- Üst Kategori: Hakiki Kabakçı
Türkmen kadınlarının vazgeçilmez aşkıdır,
Ecdadın bizlere mirası yük odası.
Eğer ev bir gemiyse bura kaptan köşküdür.
İşte gizemli mekan, burası yük odası.
Mahrem oda gibidir ulu orta bakılmaz,
Adı “örtülü oda” güneş bile sokulmaz,
Misafir gelmeyince o yüklük hiç yıkılmaz,
Özel günler içindir orası yük odası.
Yorganın ve döşeğin düz olacak gergisi,
Renk uyumu önemli sanki resim sergisi,
Yük yığmak (h)amaratlık, bu bir Allah vergisi!
Uluk kadınların, iç yarası yük odası.
Burada saklanırdı gelinlerin bohçası,
Yorganın kadifesi, yastık kanev(i)çesi.
İçerisi rengarenk sanki çiçek bahçesi,
Yan yana çiçeklerin sırası yük odası.
Ne kadar da canlıydı kilimdeki motifler,
Tam ab(ı)la işiydi müthiş dekoratifler,
Önünde poz verirdi yeni evlenen çiftler,
Çırağan sarayının terası yük odası.
Sayfa 1 / 482