MÜREKKEBBİM KÖYLERE DÖKÜLDÜ
- Ayrıntılar
- Üst Kategori: Sizden Gelenler
Kalemimle baṣ baṣa kaldığım zamanlarıma çok çok değer veriyorum.
Geçmiṣi bu günü yoğurup yarınlara çimento görevi yapma gayretinde mürekkebim. Kalınca surlar örüyor büyüklerimden dinlediklerim yarınlara, yıkılmasın istiyor yüreğim kıtalarda mısra mısra kafiyeleṣen yaṣanmıṣlıklar gelecek nesillerimeze hoṣ nidalarla.
Bu minval üzere çıktım bu ṣiir yolculuğuma Emirdağ köylerinin tamamına ṣiir yazmaya niyetlendiğim vakit.
Çok zaman aldı köylerimiz hakkında ṣiir'e konu olacak köyler ile örtüṣen pınar,kuyu,çeṣme,dağ,dere, yaṣanmıṣ bir sevda, evlilik ayrılık, zorbalık, yokluk, gurbet, cineyet,ihanet vesair bilgileri edindikten sonra randevu aldım kağıttan kaleme.
Gurbette olmam hasebiyle her köyden bilgi edinmek zor olsada Googleden Wikipedia dan ve ulaṣabildiğim köylülerden, dahada ileri hareket ederek telefon numaralarını elde ettiğim muhtarlardan her köy hakkında ṣiire katkısı olacak kadar nüans lar yakalamak nasip oldu.
Bu konuda yaṣadığım ilginç bir telefon görüṣmemi paylaṣmak istiyorum ; İṣ sonrası istirahata çekildim ve köylerimiz hakkımda bilgi edinmeye devam ediyorum.
Belçika dan Emirdağ da bir köyümüzün muhtarını telefonla aradım kıṣ ayı saat 19 sularıydı hatırladığım kadarıyla.
Konuṣmamızı aynen aktarıyorum;
Muhtar; Alooo
Abdil ; Selamünaleyküm muhtarım.
Muhtar ; Aleykümselam
Abdil; Muhtar amca ben Güveçci köyünden Belçika da iṣciyim adım Abdil Göktekin, Babamın adım Değirmenci Ali.
Emirdağ-Belçika Emek Yolculuğunun 60. Yılı
- Ayrıntılar
- Üst Kategori: Haberler
60 yıl önce iş için, Avrupa yollarına düşerek gurbeti sılaya çeviren Emirdağlı hemşehrilerimizin her günü hasretle örülmüş hayat mücadelelerinin hikâyesini konu alan “Emirdağ-Belçika Emek Yolculuğunun 60. Yılı” adlı, Belçika'da yaşayan ünlü ressam Nerkiz Şahin'in eserlerinden oluşan Resim Sergisi açılışımızı Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ayşe Ünlüce'nin katılımı ve hemşehrilerimizin yoğun ilgisi ile gerçekleştirildi.
Geçmişimiz, öz kimliğimizle kültürel hafızamızla bağımızı güçlü tutmak adına yapılan çalışmalar kapsamında; Eskişehir Kent Konseyi, Köprübaşı Edebiyat Dergisi. Defne Yayınevi, EKM Akademi, Emirdağ Belçika Gönül Elçileri, Avrupa Türkleri Kültür Eğitim Dayanışma Derneği ve Emirdağ Platformu paydaşlığında düzenlenen “Emirdağ-Belçika Emek Yolculuğunun 60. Yılı” etkinliği Belçika ve Eskişehir’den katılan şairlerlerin şiir dinletisi de yoğun bir ilgi gördü.
Şair/Yazar Ahmet Urfalı koordinatörlüğünde yapılan etkinliklerin yıl boyunca Eskişehir, Afyonkarahisar, Emirdağ ve Belçika’nın muhtelif şehirlerinde devam
KIRMA GÖNLÜ!
- Ayrıntılar
Kırma gönlü üzüntü de zaten
Kırılan bensem kıran sensin
Kırmakla eline ne geçer
Kendine dön bak kervan döner bilsen
Üzülme kalbim dayan
Üzüntülü kalple sığın
Yüceler yücesine güven
Kendine dön bak kervan döner bilsen
Acıya sabret metanetli ol
İnsanlara sabret hoşgörülü ol
Dile sabret dualı ol
Kendine dön bak kervan döner bilsen
Başı belaya tutanlar
Aşk kayıtına girirler
Aşkın derdine girenler
Baş derdinde hiç değiller.
Hakiki Kabakçı'nın 4. Kitabı Çıktı
- Ayrıntılar
- Üst Kategori: Haberler
Hakiki Kabakçı'nın “Biz Böyle de Yaşadık” isimli kitabı, gurbetçilerin yaşadığı ilginç ve komik hikayeleri bir araya getirerek okuyucularla buluştu. Kısa fıkralara benzer yaklaşık 500 hikayeden oluşan kitapta, 60 yıllık gurbet hayatının acı yanları görmezden gelinerek daha çok neşeli yönleri vurgulanmış.
Daha önce “Gavurcuya Mektup”, “Zıkkımın Kökü” ve “Kabak Tadı” gibi hiciv şiirleri kitaplarıyla tanınan Hakiki Kabakçı, bu kez hikaye kitabıyla okuyucularının karşısına çıkarak yeni bir adım attı. "Biz Böyle de Yaşadık" kitabına şu an Brüksel’deki İpekyolu Turizm (Ch de Haacht 107) ve Barbier Koco (Grimbergsesteenweg 160 1853 Strombeek-Bever) adreslerinden ulaşabilirsiniz.
Hiciv ustası Kabakçı, kitabı almak isteyenler için şunları söyledi: "Belçika'nın diğer bölgelerine ve Avrupa'nın farklı ülkelerine ilerleyen zamanlarda ulaştıracağız.
EMİRDAĞ: ‘’ATEŞTEN GÖMLEK’’ İ GİYENLER YURDU
- Ayrıntılar
- Üst Kategori: Ahmet Urfalı
-Emirdağ’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 102.Yıldönümü kutlu olsun.-
Emirdağ halkı; 1919-1922 yılları arasında yaşanan Milli Mücadele’ye canı ve malıyla katkı ve destek sağlamıştır. Kuva-yı Milliye’in teşkili, Müdafaa-yı Hukuk ve Redd-i İlhak Cemiyetlerinin kurulması, asayişin sağlanması, iç isyanların bastırılması, Tekalif- i Milliye’ye katkı verilmesi, gönüllü birliklerin oluşturulması, Milli Ordu’ya katılım gibi pek çok hareketin içinde yer alınmıştır.
Emirdağ, ilk fetih günlerinden zamanımıza gelinceye kadar uluların nefesi ve şehitlerin kan damlasıyla vatanlaşan bir yöredir. Yörede bulunan kırk civarındaki yatır, üç şehitlik ve bölücü terörle mücadelede verilen şehit mezarlarıyla Türkiye’nin güzide bir köşesidir.
Emirdağ kökenli şehitlerimiz; Çanakkale, 1.Dünya Harbi, İstiklal Savaşı, Şark Kafkas Cephesi, Yemen, Filistin, Irak, Arabistan, Hadide, Bezm-i Âlem Vapuru, Balkan, Romanya, Galiçya, Batı Cephesi, Kıbrıs, Kore ve eşkıya takibinde verilmiş olup esamesi bellidir. 1900-1974 yılları arasında Emirdağlı 518 şehit, İstiklal Madalyalı 404 gazimiz Genelkurmay arşiv bilgilerinden tespit edilmiştir. (1)
İstiklal Savaşı’nda Emirdağlı 173 şehit, 300 de madalyalı gazimiz bulunmaktadır. (2)
Hâkimiyet alanımıza girmiş her yerdeki şehitliklerimizde Emirdağlı kahramanların kabirlerine rastlamak mümkündür. Onların adları ve andları vefalı torunlara emanet edilen kutsal birer mirastır. Çünkü bütün dünya coğrafyasının içinde kavrulmuş, toprak olmuş evlatları vardır Aziziye’nin. Bu büyük yangının içinde parçalanmış bir yürektir Aziziye…(3)
Emirdağ ve çevre köyleri Millî Mücadele’de önemli bir yere sahip olmuştu. Eskişehir, Emirdağ, Bolvadin, Çay, Akşehir güzergâhında kilit yerde bulunması, halkının kahramanlığı, içerisinden çıkarmış olduğu Karakeçili Millî Kuvvetleri, Bayatlı Arif Bey’in Millî Mücadele’deki yeri ve kahramanlığı önemli rol oynamıştı. Millî Mücadele Dönemi’nde Emirdağ, diğer yörelerimizde olduğu gibi bir hayat tarzı yaşamaktaydı. Tarım ve hayvancılık Türk halkının başlıca geçim kaynakları arasında bulunmaktaydı. Yörede “ellik gavuru” olarak nitelendirilen gayr-i müslim nüfus daha çok ticaret ve sanatkârlıkla meşgul olmakta idi. O dönemde Emirdağ merkezde 1.870, toplamda 39.952 nüfus mevcuttu. 200 Rum, 150 Ermeni nüfus Emirdağ merkezde yaşamakta Türk halkıyla iyi ilişkiler içerisinde hayatlarını idame ettirmekteydiler. (4)
ÜMMETİM, ÜMMETİM!
- Ayrıntılar
Son nefesinde bile yürekten gelen ses,
“Refik’i Âla’ya” diyerek verdi nefes,
Canı Rahman’a teslim ederken dahi,
Düşündü ümmetini, baktı semâya bir kez.
Veda ederken bu dünya zindanına,
Merhameti sardı her bir yanına,
Dedi ki Resul, “Ümmetim, ümmetim”,
Bıraktı ardından dualar, hatıra.
Toprağa değdiğinde mübarek teni,
Gözyaşıyla ıslanmıştı her bir seveni,
Lakin O, unutmamış ümmetini,
Ümmetim, ümmetim, dedi nefesi.
Dünyadan göçse de nuru baki,
Kalplerimize yazıldı her bir sünneti,
Ümmetim dediğinde titredi dağlar,
Rahmetin ardında iz bıraktı çağlar.
KİTAP FUARI
- Ayrıntılar
- Üst Kategori: Hakiki Kabakçı
Kitaplarım ile bir fuardayım
Benden daha önce varan olmadı
Standın başında durdum her daim
Bu ne kitabıdır soran olmadı
Bir valiz kitabı aldım yanıma
Biraz da sen getir dedim hanıma
Bir tane satsaydım minnet canıma
Kitaba elini süren olmadı
Arada feyzbuka durum ekledim
Fuardan video çektim yükledim
Hacı yolu gibi bir kul bekledim
Bir kuru selamı veren olmadı
Meşhurlar en gözde yeri tutmuşlar
Öndekiler tek tük kitap satmışlar
Bizi de en ücra yere atmışlar
Dekordan farkımı gören olmadı
Sayfa 1 / 479