Emirdağlı 3 Yayına Hazırlanıyor

Gösterim: 2568

İlçemizde yayın yapan ve 3 ayda bir yayınlanan Emirdağlı dergisi 3. Sayısına hazırlanıyor. Ülkemizin farklı şehirlerinde ve Dünyanın değişik ülkelerinde Emirdağlı işadamları ve bürokratlarımıza ulaşan dergi çalışanları Amerika da Taşkın Bakery sahibi Kadir Taşkın’a ulaştı. Emirdağlı 3 Sayısında yer verecekleri Kadir Taşkın’ın hayatını sunuyoruz…

 

Adı Kadir Taşkın Amerika Birleşik Devletlerinin New Jersey Eyaleti Paterson Şehrinin en tanınmış Türk işadamı. Emirdağ Gökçeyaka (Geynik) köyü doğumlu.1989 yılında Turist olarak Amerika ya giden Taşkın’ın işi tüm Amerika ya ve Kanada ya Pide ve unlu mamuller satmak.

1997 yılında 1650 dolar sermaye ile 50 metre karelik bir fırınla işe başlayan ve 2008 yılında 5 milyon dolar sermayeli 3000 metre karelik bir alana sahip fırınlar zinciri olan ‘Taşkın Bakeryi’ dünya markası yapan

İşadamının  hikayesi de oldukça ilginç.

Kadir Taşkının Amerika macerası 1989 yılında başlamış. Amerikan Kosolosluğunda çalışan arkadaşı Levent Pıtırcı’yı aynı yıl ziyaret eden Taşkın, arkadaşından hiç beklemediği bir teklif almış. Arkadaşı seni Amerikaya turist gönderelim deyince teklifi hiç düşünmeden kabul etmiş Taşkın. Zaten Türkiyede işler iyi gitmiyor hiç olmazsa bir de Amerikada şansımı denerim diyerek pasaportunu arkadaşına uzatmış o an.

Aynı günde turist vizesi çıkmış.

Önceleri Amerikayı gezer oradan da Avrupadaki arkadaşların yanına giderim diye düşünmüş işadamı ve atlamış uçağa, Amerikanın yolunu tutmuş. New Jersey eyaleti  o dönem Türklerin en yoğun yaşadığı eyalet olarak ünlendiği için rotayı buraya yönlendirmiş ve sonrasında Paterson şehri..

Paterson şehrinde Türk vatandaşlarını bulması zor olmamış Kadir Bey’in.

 

Orada tanıştığı Türkler ‘Ne işin var Avrupada, burada sana Amerikan Green Card alırız ve devamlı burada yaşarsın hem burada iş de çok’ diyerek Kadir Beyin fikrini değiştirmişler. 1989-1995 yılları arasında dil bilmeden tam altı yıl çeşitli Lokanta ve Kahvelerde çalışmış Kadir Bey. Zor ve bir o kadar yorucu geçen yıllar diye adlandırıyor o yılları ve ekliyor. İnsanın memleketinden çok uzakta olması hele hele dil bilmeden yaşamaya çalışmasının zorluğunu iyi bilirim. O yıllarda bir şeyi daha öğrenmiş Amerikan Green Card sahibi olmanın o kadar kolay olmadığı. Dile kolay tam altı yıl bu hakkı almak için didinmiş durmuş, aç ve susuz geçen günler ve uykusuz yarınlar Kadir Bey’i hiç yıldırmamış.

1995 yılının ortasında da çok istediği o hakkı alarak Amerikan vatandaşı olmuş ve  ilk iş olarak ta tüm ailesini yaşadığı Şehire getirmiş. Amerikan vatandaşı olan ve ailesini yanına aldıran Kadir Bey 1995 yılından sonra ticarete atılarak, şansını tatlı ve yiyecek sektöründe denemiş bir süre. Sıra süreli ve küçük çapta işletmeler kurmuş yaşadığı Preston şehrinde. Ama altı kez denediği ve her defasında iflas ettiği bu sektörde fazla tutunamamış. 1997 yılına kadar süren bu serüvenden sonra bir pizzacı da işe başlamış ve hayata tekrar tutunmuş. Pizzacıda gece vardiyesi’nde çalışan Kadir Bey patronundan da izin alarak boş zamanlarında çalıştığı yerde pide yaparak çevredeki küçük marketlere yaptığı pideleri satmaya başlamış.

Pidelerin lezzetli olması her geçen gün müşterisini çoğaltmış marketlerin. O da her geçen gün daha fazla pide çıkarmaya başlamış. İki yıl boyunca geceleri pide yapan Taşkın sonunda küçük çaplı bir fırın açmaya karar vermiş ve 1650 dolar sermaye ile yakınlarda bulunan 50 metre karelik bir fırını kiralamış. Hayatını değiştirecek bu karar Kadir Bey’i gelecekte New Jersey eyaletinin en tanınmış Türk işadamı yapacaktır.   Devamı haftaya yayınlanacaktır. Tüm biyografiyi Emirdağlı 3 Dergisinde bulabilirsiniz.

Comments are now closed for this entry