emirdag.com.tr Yılmaz Ünver

Fırıncıların şikayetleri üzerine ekmek fiyatları yükseldi. İlçemiz Ticaret Odasının aldığı karara göre 300 gr. Ekmek 50 Yeni Kuruş oldu. Bu sene yaz aylarının kurak gitmesinden dolayı Türkiye genelinde un miktarı gecen seneye göre  % 20 azaldı. Un temin etmekte sıkıntı çektiğini belirten fırıncılar ayrıca 200 gr olan ekmeğin çabuk kuruduğunu ve 2 yıldır artmayan fiyatın iyileştirmesi gerektiğine kararına varılarak ekmek 50 Ykrş oldu.  Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Ünver’den aldığımız bilgiye göre “ 200 gr  Ekmek  35 ykrş olmuştu. Ülkemiz genelinde unda sıkıntı olduğundan  ve 200 gr ekmeğin cabuk kuruyarak israfı fazla olduğundan dolayı ekmeği 300 gram yaparak fiyatı da 50 Ykrş  olarak belirledik. Çevre ilçelerde ise bu fiyat  60 Ykrş” dedi.

Gizli Zam Kapıda

Yıllardır yapılan politikaya göre halk tepkili.  300 gram ekmeğin 50 Ykrş olduğuna itirazımız yok. Ama bu ekmek 1-2 ay 300 gramdan çıkacak sonra 250 grama ve daha sonrada 200 grama cekilecek ve 1 yıl içerisinde % 66’ya varacak bu fiyatla.

Ekmek dünyada en çok üretilen ve tüketilen temel besin kaynağıdır. Ülkemizde de durum aynı olup, kişi başına günlük enerji ihtiyacının %40’ı sadece ekmekten karşılanmaktadır...

Fakir kesimlerde bu oran %60-70’lere kadar yükselebilmektedir. Buğdaydan un elde edilmesi sırasında ayrılan kepek ekmeğin mineral ve vitaminlerce fakirleşmesine neden olur. Bu durum özellikle gebe ve emziren kadınlar ile gelişme çağındaki çocuklarda beslenme yetersizliklerine yol açmakta, ayrıca fiziksel gelişme, kavrama yeteneği, çalışma verimi ve sağlık üzerinde olumsuz etkide bulunmaktadır.
Her 10 ekmeğin 1’i israf edilmektedir. Ülkemizde her yıl 44 milyar adet ekmek üretilmekte, yaklaşık 40 milyar adeti tüketilmekte ve 4 milyar adeti de israf edilmektedir. İstanbul 2 milyar adet ekmekle başı çekmektedir. Bu noktada israfın halkımızın hangi kesimi tarafından yapıldığının önemi ortaya çıkmaktadır. TÜİK’in verilerine göre ülkemizde 18 milyon yoksul, 1 milyon aç insan bulunmaktadır. Geçimini alın teriyle kazanan hangimizin evinde çöpe ekmek atılmaktadır? Ekmek israfının sorumlusunun öncelikle yoksulluğundan dolayı ekmek ağırlıklı beslenen insanlarımız olmadığının altını önemle çizmek isteriz.

Şimdiye kadar ekmeğin gramajının düşürülmesiyle ekmekler daha fazla şişirilerek tüketici kütle yerine hacim satın almak zorunda kalmıştır. Taslak bu haliyle kabul edilirse vatandaş ekmeğe daha fazla para ödeyecektir. Ayrıca, ekmeğin daha fazla kabarması için kullanılan maya ve kimyasal kabartıcı miktarının artırılmasıyla olası sağlık riskleri de beraberinde gelecektir.

Buradan konunun yetkili ve sorumlularına sesleniyoruz:ekmek emirdag.com.tr

Beslenmesi ağırlıklı olarak ekmeğe dayalı olan dar gelirli ve yoksul tüketicileri daha büyük sıkıntıya düşürecek bu uygulamadan vazgeçilmelidir,

Bazı gelişmiş ülkelerdeki kilogram üzerinden satış fiyatı uygulamasının Emirdağ’da da uygulanabilecek seçenekler arasında düşünülmelidir.