Haberler
Nevruz Bayramı Kutlandı
- Ayrıntılar
- Gösterim: 2601
Baharın gelişini müjdeleyen “NEVRUZ” coşku ile kutlanıldı. Nevruz kutlama etkinliği Aziziye İlköğretim Okulunda 21 Mart 2008 Cuma günü saat 10.00’da yapıldı. Yapılan etkinliğe İlçe Kaymakamı Zekeriya Güney ve davetliler katıldı.
Aziziye İlköğretim Okulunda hazırlanan programda; Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Aziziye İlköğretim Okulu Sınıf Öğretmeni Celil Yüce yaptı. Celil Yüce yapmış olduğu konuşmada şunları söyledi;"NEVRUZ;Farsça Nev (yeni) ve Ruz (Gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen ve yeni gün anlamı taşıyan nevruz, Orta Asya’da yaşayan Türkler, Anadolu Türkleri ve İranlıların yılbaşı olarak kutladıkları bir gündür. Bu, gece ile gündüzün eşit olduğu miladi 22 Mart,Rumi 9 Mart gününe rastlamaktadır.
Güneş 21 Marta kadar güney yarım küreye daha çok ısı ve ışık verirken bu denge 21 Mart’ta eşitlenir.21 Marttan sonra ise kuzey yarım kürede yaşayan bazı halklar 21 Mart’ı Bütün varlıkları için uyanış ve yaradılış günü olarak kabul eder ve Nevruz bayramı adı altında kutlarlar.
Ergenekon veya Bozkurt efsanesine göre; Köktürklere savaş açan yabancı kavimler hile ile bu savaşı kazanırlar.Savaştan sağ kurtulanlar sarp dağlardan geçerek kimsenin kendilerini bulamayacağı bereketli bir ovaya yerleşirler.Ergenekon denen bu yerde giderek çoğalırlar. Buraları kendilerine dar gelince etrafındaki demir dağı ateşle eriterek buradan çıkarlar ve yayılırlar. Köktürkler her yıl bu tarihte kızdırdıkları demiri örs ve çekiçle döverek o günü simgeleştirirler. Bu tarih Türkler için bir kurtuluş günü olarak kabul edilir ve doğadaki dirilişle özleştirilmiştir.
Nevruz, Özbek, Kazak, Uygur, Türkmen, Yakut, Tatar, Azeri, Batı Trakya ve Anadolu’da bahar bayramı olarak kutlanılmaktadır.
Amerika’nın toprak ve ziraatla uğraşan Kızılderili kabileler arasında dini ağırlıklı merasimlerle kutlanan mevsimlik bayramların başında Mart ayında “Yeni Yılın Başı” için yapılan kutlama törenleri ve şenlikleri gelir.
Çin kaynaklarından Kutatgu Biliğe, Kaşkarlı Mahmud’dan Bıruniye, Nizamül Mülkün siyaset namesinden, Melikşah’ın takvimine kadar Akkoyunlu Uzun Hasan Beyin kanunların kadar gelen bir çizgide nevruz ile ilgili kayıtlar elde edilir.
Nevruz geleneği ne Sünnilikle, ne Alevilikle, ne Bektaşilikle doğrudan doğuş bağlantısı olmayan, islamiyetten öncelerine giden bir gelenektir. Yani bir dinin veya mezhebin bayramı değildir. Bu yüzden de herhangi bir şekilde, bir dini mezhep adına bir din adına bir etnik menşe adına bağlı gösterilmesi, istismar edilmesi bir ayrılık unsuru olarak takdim edilmeye çalışılması yanlıştır. T arihin ve kültürün bütün gerçeklerine aykırıdır.
1990 yılında bağımsızlıklarını ilan eden Türk Cumhuriyetlerinde Kırgızistan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Azerbaycan ile Tataristan’da 21 Mart Ergenekon/Nevruz Bayramını “Milli Bayram” olarak ilan etmiştir. Bu günün coşkuyla kutlanmasına büyük önem vermektedirler. Nevruz bayramı her yönüyle Türk gelenek ve görenekleriyle zenginleşmiş ananevi ve temeli 3000 yıllık Türk tarihinde milli bir bayramdır. Türkiye’de de 1991 yılında Türk dünyası ile birlikte ortak bir gün olarak resmi tatil olmaksızın bayram ilan edilmiştir.
Nevruz; Türk insanını birbirine kenetleyen bağlayan, Ergenekondan demir dağları eriterek dirilen atalarının ruhlarıyla yanan bir ateştir. Bu ateş, hiç sönmeden binlerce yıl yandı ve gelecekte de kıvılcımlarından binlerce gönlü tutuşturarak “Ortak Kültür Ocağı” nda binlerce ruhu ısıtacaktır. Avrasyanın Türk aleminin Nevruz toyu kutlu olsun, Nevruz gülleri geleceğe umutlar taşısın"dedi.
Nevruz sinevizyon sunusundan sonra okul bahçesinde düzenlenen etkinlikler başladı.Bahçede, İlçe Kaymakamı Zekeriya Güney ve Belediye Başkanı Lutfi İhsan Dağ çekiç ile örs üzerinde demir dövdüler,Okul Levent Aytek,Huzur evi Müdürü Ertuğrul Altınel yakılan Nevruz atesşinden atladılar.Bahçede açılan çukurlara ağaçlar dikildi.Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Serdal Kökcü'nün çalıştırdığı halk oyunları gösterisinden sonra davetlilere Pilav,ayran ve katmer ikram edildi.