Afyonkarahisar İli Emirdağ Gıda, Tarım ve Hayvancılık ve ilçemiz Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen "Sürü Yönetimi Elemanı" sertifika töreni Cuma günü ilçemizde düzenlendi.
Merkezi ilçemiz Belediye Rant Tesisleri'nde bulunan Afyonkarahisar İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin toplantı salonunda düzenlenen sertifika törenine ilçemiz Kaymakamı Akın Ağca, Belediye Başkanı U.Serdar Kargın, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, Gıda, Tarım ve Hayvancılık ilçe Müdürü Erol Eksik, Afyonkarahisar İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mevlüt Topkaya, ilçemiz Halk Eğitim Müdürü Yalçın Uçak ile sertifika almaya hak kazananlar ve yakınları katıldılar.

Düzenlenen sertifika töreninde Birlik Başkanı Mevlüt Topkaya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, ilçemiz Kaymakamı Akın Ağca birer konuşma yaptılar.
Birlik Başkanı Mevlüt Topkaya sertifika töreninde yaptığı konuşmada birlik olarak yaptıkları çalışmaları anlatarak birliğe son olarak bir traktör alındığını bu tür kursların da düzenlenmesinden memnuniyet duyduklarını dile getirerek yeniden düzenlenmesi halinde daha da memnun olacaklarını belirtti.
Topkaya'dan sonra İl Müdürü Hüseyin Arap konuşmasında şunları kaydetti : "Malum, Afyon ili denince tarım, hayvancılık ön planda. Konum itibariyle merkezi olması da ayrıca daha bir anlamlı. Tarım yönüyle Türkiye'de 12. sıraya sahip büyük bir ili. 850 bin ton pancar üretilmiş, 560 bin ton buğday, 460 bin ton arpa, 305 bin ton patates, 310 bin büyükbaş, 870 bin büyükbaş yani tarım ve hayvancılık denildiğinde Afyon merkezi bir il aynı zamanda sanayi ili. Gıda denilince de Afyonkarahisar ön plana çıkmış bir il" dedi.
Sonrasında konuşan ilçemiz Kaymakamı Akın Ağca: "Gelişen teknolojiyle beraber hayvancılıktaki üslup da değişiyor. Bugün Türkiye'nin onda biri kadar olan İsrail'in tarım ve hayvancılıktaki gelmiş olduğu nokta tarımda kullandığı yöntem önemli. İsrail'e göre bizim ülkemizin durumu daha avantajlı. Çok şükür güneş var, su var dolayısıyla daha avantajlı bir durumdayız. Bu ülkeyi daha güzel yerlere taşımak da bürokratından, felsefecisine, çiftçisinden, çobanına hepimizin görevi. Dolayısıyla bu kurs çok önemli. Dolayısıyla bu kursta emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından ise kursta dereceye girenlere ödülleri Tarım İl Müdürü, ilçemiz Kaymakamı, ilçemiz Belediye Başkanı ve birlik başkanı tarafından verildi.
Bunun yanında bu belge sahiplerini çalıştıran küçükbaş hayvan yetiştiricilerine de devlet tarafından 5000 TL. destek sağlanacağı açıklandı. Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği ( TÜDKİYEB ) Genel Başkanı Prof. Dr. Veysel AYHAN yaptığı açıklamada, sürü yöneticisi (çoban) istihdam edecek işletmelere verilen desteklemenin bir ilk olduğunu ve küçükbaş hayvancılıkta çok önemli bir adımın daha atıldığını söyledi. Karara göre; sürü yöneticisi istihdam desteği 500 baş ve üzeri küçükbaş hayvan sayısına sahip işletmelerde bu yıl ilk kez başlayacak ve sürü yöneticisi istihdam eden işletmelere 5 bin lira destek verilecek. Ödemeler 2015 bütçesinden karşılanacak. Yapılan törenin ardından davetlilere meyve suyu ve kuru pasta ikramı yapılarak program sona erdi.