Amerika'ya Ramazan Pidesini Sevdiren Emirdağlı

Gösterim: 2866

Kovboylara Ramazan Pidesini sevdiren adam

Aslen Emirdağlı olan  Kadir Taşkın nasibini aramak için 2000 yılında ailesiyle birelikte gittiği Amerika da pidecilik sektörüne sesini duyurdu.

 Ramazan ayının vazgeçilmezi pide, Amerika'da marka oldu; sadece Ramazan'da değil yılın on iki ayı tüketiliyor. 8 yıl önce günde 200 pide yaparak işe başlayan Türk girişimci, Ramazan pidesini ABD'de marka yaparak; ayda 300 bin adet pide üretmeye başladı. 400 bin Türk'ün yaşadığı ABD'de bu rakam; farklı milletlerden birçok kişinin Türk ağız tadının vazgeçilmez ürünü pidenin; sevildiğinin en açık göstergesi. New Jersey Paterson'daki Taşkın Bakery (Taşkın Fırını) sahibi Kadir Taşkın, yalnız Ramazan'da değil; yılın 12 ayı ürettiklerini pide için sayısız eyaletten bayilik teklifi aldıklarım dile getirerek, "Yaptığımız pideyi Türklerden daha fazla Amerikalılar ve bu ülkede yaşayan diğer milletler tüketiyor. Günlük 200 pide yaparak işe başlamıştım. Bugün yüz binleri devirdik. Eğer bu kadar büyüyebildiysek, Amerikalıların pideyi sevmesi sayesinde büyüdük." diyor. 

İşe başladığı dönemde; hem usta hem dağıtım elemanı olarak çalışan Kadir Taşkın, ilk dört yılım; Amerikalılara pideyi anlatarak geçirdiğini söylüyor. Kadir Taşkın, "Fırını açtığımız zaman Türk nüfusu çok yoğun değildi. Paterson'daki işyerlerine gidip 'lütfen deneyin, beğeneceksiniz' diyordum. Pideyi anlatıp, insanların bu tadı fark etmeleri için dört yıl uğraştım. Deneyenlerin hoşuna gitti. Pideyi beğenenler, reklamımızı yaparak bizi büyüttü." şeklinde konuşuyor.  

Kısa bir süre önce pideyi "fastfood" sektörüne sokmak için çalışmalara başladıklarım ve yeni teklifler aldıklarım anlatan Taşkın, "Biz aile şirketiyiz; hanım, ben ve beş kızım hep birlikte çalışıyoruz. Bunun yanında çalıştırdığımız otuzun üzerinde personel de aileden. Kazanırsak hep birlikte, kaybedersek yine hep birlikte." ifadelerini kullanıyor. Ramazan ayının gelmesiyle işlerin arttığını söyleyen Kadir Taşkın, iftar vaktinde finnın önünün anababa gününe döndüğünü; oruç tutanların uzun kuyruklar oluşturduğunu belirtiyor. Memleket özlemi çeken birçok Türk'ün sırf bu keyfi yaşamak için farklı kasabalardan gelerek sıcak Ramazan pidesi kuyruğuna girdiğini kaydediyor.

 Afyon, Emirdağlı olduğunu vurgulayan Kadir Taşkın, memleketine özgü; haşhaşlı ekmek ve diğer ürünleri de yapmaya çalıştıklarını, bu ürünlere de ilginin yoğun olduğunu anlatıyor. Taşkın son olarak yalan bir zamanda, ABD'nin farklı eyaletlerinde yeni pide fırınlan açacaklannı belirtiyor.

Comments are now closed for this entry