Sağlıklı Süt İçin

Hits: 1917
emirdag.com.tr Tetrapak

 ilçemizde Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ve Tetra Pak Türkiye tarafından 'Sağlıklı süt tüketimi' ile ilgili seminer verildi.Tetra Pak’ın katkılarıyla hazırlanan seminer görevlisi Selin Kapan;”Bu tür seminerlerdeki amacımız açık sütün insan sağlığına zararlarına bilimsel araştırmalarla dikkat çekmektir. İşlemden geçirilerek paketlenen sütün tüketilmesi gerektiğini anlatmak ve bu

konuda insanlarımızı bilinçlendirmek istiyoruz.Sağlıklı Süt tüketimi ile ilgili Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve diyetetik bölümünden Prof. Dr. Tanju Besler ve İç Hastalıkları Anabilim dalı başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal’ın birlikte hazırladığı eğitim cd si izletildi.

Seminer görevlisi Selin Kapan yapmış olduğu açıklamada;”Sütü açık, pastorize ve UHT süt olarak üç şekilde tüketebiliyoruz, tercih size kalıyor. Açıkta satılan sütlerde tifo, brusella, dizanteri vb. hastalıklara yol açan birçok mikroorganizmayı barındırmaktadır. Bu mikropları öldürmek için yapılan kaynatmada değerli birçok vitamin ve mineralleri yok etmektedir.

Diğer süt tüketim yolu, pastörize sütlerdir. Pastörize sütler,72–80 derecede 14–16 sn süreyle tabi tutuluyor. Sütün bozulmasına sebep olan mikropların %90 ı ölüyor. Pastörizasyon işlemi ile hem insan sağlığına zararlı bakteriler, hem de sütün bozulmasına sebep olan bakteriler yok edilir. Evde kaynatıldığında besin değerini kaybeden süt,bu yollarla besin değerini kaybetmeden sağlıklı bir şekilde müşteriye sunulur.

Modern bir UHT tesisinde, süt, kapalı bir sistemde dolaşarak ön ısıtma, yüksek ısı işlemi, homojenizasyon, soğutma ve aseptik olarak paketlenme aşamalarından geçer. Kapalı sistemde pompalanan süt ilk olarak 80°C lik ön ısıtma aşamasından geçirilir. Daha sonra 2 ile 6 saniye süre doğrudan buhar enjeksiyon yöntemi ile 135–150 °C de ısıtılır. Hızla oda sıcaklığına soğutulan süt, her türlü dış etkiye kapalı sistemlerde dolumu gerçekleştirilerek hiçbir katkı maddesi kullanılmadan aseptik olarak paketlenir. UHT işlemi, sütün tamamen hijyenik bir ortamdan sağlıklı bir şekilde tüketicilere ulaşmasını ve evlerde korunmasını sağlar.”dedi.

Halk Eğitim Merkezi Müdürü Nurettin Diker "Emirdağ Halk Eğitim Merkezi olarak halkımızdan gelen talepler doğrultusunda açmış olduğumuz kursların yanında halkımıza faydalı olacak her konuda bu tür bilgilendirme seminerleri artarak devam edecektir.03-04- Aralık 2007 tarihlerinde yaklaşık 600 kişiye seminerimiz sunulmuş,seminer öncesi ve sonrası katılımcılara anket uygulanarak konu ile ilgili düşüceleri alınmıştır.Çalışmalarımız sırasında kurumumuza yardımcı olan herkese teşekkür ederim " dedi.

Comments are now closed for this entry