Eğitim ve kültür
Eğitim ve kültür
- Üst Kategori: Haberler
- Görüntüleme: 0
T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi arasında imzalanan mesleki eğitim işbirliği protokolü kapsamında, proje okulu statüsü kazanan Emirdağ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin protokol yürütme kurulu toplantısı, Emirdağ Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi.
Toplantıya, Emirdağ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Emin Çınar, Müdür Yardımcısı Halil Yiğit, Bilim Teknolojileri Alan Şefi Ali Rıza Mersin, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Serdar Beyli, Emirdağ TSO Temsilcisi Muharrem Kaplan, Oda Yönetim Kurulu Başkanı H. İbrahim Aktepe ve Meclis Kurulu Başkanı Ahmet Yiğiter katıldı.
Toplantıda, lisenin hazırladığı protokol sunumu eşliğinde karşılıklı istişarelerde bulunulurken, mesleki eğitimde işbirliğini güçlendirmek adına önemli adımlar atıldı. Ayrıca, protokol yürütme kurulu üyeleri Emirdağ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni ziyaret ederek öğrencilerin çalışmalarını yerinde inceledi.
Devamını oku: Emirdağ Ticaret Odası ve METEM'le Eğitim İş Birliği Protokolu Toplantısı Yapıldı
- Üst Kategori: Haberler
- Görüntüleme: 0
Şair/yazar Ahmet Urfalı’nın kaleme aldığı ‘’Emirdağ Yazıları’’adlı araştırma kitabı yayınlandı.
Emirdağ; zengin kültürü, köklü tarihi, özellikli sosyolojik yapısıyla her dönemde incelenmesi ve araştırılması yapılan nadir yerleşim merkezlerinden biridir. Buna halkın göç ve gurbete olan yatkınlığı da eklenince özgün sonuçlara ulaşmak mümkün olmaktadır. Deyim yerinde ise Emirdağ bu konularda bir laboratuvar hususiyeti arz etmektedir. Yapılan çalışmalar, böyle bir yargıya varmaya vesile olmaktadır.
‘’Emirdağ Yazıları’’; tarih, kültür, göç/gurbet, Emirdağ şiirleri ve kelimeler olmak üzere beş bölüm olarak düzenlenmiş olup 523 sayfada 250 konu başlığını içermektedir.
Ahmet Urfalı, ‘’Emirdağ Yazıları’’adlı kitabıyla ilgili olarak şunları söyledi:’’ Son yıllarda çok yüksek boyutlarda kültürel değişmelere tanıklık edilmektedir. Pek çok kültürel değer, kaybolup gitmektedir. Çabamız, gayretimiz ve kaygımız; ‘’bizi, biz yapan’’ değerleri kayıt altına alarak bir nebzecik de olsa
Devamını oku: AHMET URFALI’NIN ‘’EMİRDAĞ YAZILARI’’KİTABI YAYINLANDI
- Üst Kategori: Haberler
- Görüntüleme: 0
Emirdağ İlçe Nüfus Müdürlüğü Şefi Osman Karakaya, kaleme aldığı "Gittiğin Günden Beri" adlı şiir kitabını Emirdağ Kaymakamı Sayın Yasin Akgül’e takdim etti. Kişisel duygularını ve edebi birikimini yansıtan bu eser, Karakaya’nın şiir dünyasına bir pencere açarken, edebiyatseverlerin de büyük ilgisini topladı.
Kaymakam Yasin Akgül, kitabın yerel kültüre önemli bir katkı sağladığını belirterek, Osman Karakaya’yı tebrik etti. Karakaya'nın eseri, hem Emirdağ halkının hem de edebiyatseverlerin beğenisini kazanırken, yerel kültüre değerli bir katkı sunmayı amaçlıyor.
- Üst Kategori: Haberler
- Görüntüleme: 167
Hakiki Kabakçı'nın “Biz Böyle de Yaşadık” isimli kitabı, gurbetçilerin yaşadığı ilginç ve komik hikayeleri bir araya getirerek okuyucularla buluştu. Kısa fıkralara benzer yaklaşık 500 hikayeden oluşan kitapta, 60 yıllık gurbet hayatının acı yanları görmezden gelinerek daha çok neşeli yönleri vurgulanmış.
Daha önce “Gavurcuya Mektup”, “Zıkkımın Kökü” ve “Kabak Tadı” gibi hiciv şiirleri kitaplarıyla tanınan Hakiki Kabakçı, bu kez hikaye kitabıyla okuyucularının karşısına çıkarak yeni bir adım attı. "Biz Böyle de Yaşadık" kitabına şu an Brüksel’deki İpekyolu Turizm (Ch de Haacht 107) ve Barbier Koco (Grimbergsesteenweg 160 1853 Strombeek-Bever) adreslerinden ulaşabilirsiniz.
Hiciv ustası Kabakçı, kitabı almak isteyenler için şunları söyledi: "Belçika'nın diğer bölgelerine ve Avrupa'nın farklı ülkelerine ilerleyen zamanlarda ulaştıracağız.
- Üst Kategori: Haberler
- Görüntüleme: 605
Emirdağ halk kültürünün en önemli isimlerinden biri olan, Emirdağ türkü repertuvarını gerek kaynak kişi olarak gerek kendi yaktığı türkülerle zenginleştiren, bu sebeple “Türkü Baba” diye anılan Halis Erenoğlu’nun vefatının bugün 6. yıl dönümü.
Kendisini minnet ve rahmetle anıyoruz. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.
Halis Erenoğlu Hakkında;
Halis Erenoğlu 1938 yılında Emirdağ’da doğar. Emirdağlı ailelerinden Hacı Vahitler’in çocuğudur. Babasının adı Mehmet Adil, annesinin adı Hatice’dir.
Çocukluğunun bir kısmı, Emirdağ’ın merkezinde bulunan ve 90’lı yıllarda yanan, üç katlı ahşap konakta geçer.
Sülale küçükbaş hayvancılıkla geçimlerini sürdürdüğünden, yazları yaylalarda yaylacılık kültürünün içinde büyür.
Bu dönemlerde yaylada çobanlarından dinlediği türkülerden etkilenerek bu işe gönül verir. Anonim Emirdağ türkülerine kaynaklığı bu çocukluk günlerine kadar uzanır. Emirdağ türkülerin ve ağıtların birçoğunu kuzularına çobanlık yapan Çuğulu Çolak Çoban, Balcamlı İbiş …gibi çobanlarından öğrenir.
Harmana Sererler, Al Fadimem, Altınımı Ben Boynuma Dizerim türkülerini Abdal Bekteş’ten, Abdal Irıza’dan ve Abdal Musa’dan alır.