Türk Dernekler Birliği, uzmanlığını ve deneyimlerini; çeşitli toplumları birleştirerek bu toplumları aktifleştirmek, kültürel kimliklerini muhafaza edebilmeleri ve geliştirmeleri için kullanan çaplı bir çatı kuruluşudur. Belçika Baudoin Kraliyet Vakfı fonu tarafından da desteklenen proje kapsamında ilçemize gelerek, içerik amaçları arasında evlilik göçü üzerine hedef kitlede bilgi ve bilinç geliştirmek, gençleri aile ve sosyal baskıya karşı korumak ve göçün güçlüklerine karşı hazırlamak, beklentilerini gerçekçiye döndürmek ve Türk toplumu arasında farkındalık arttırmak konularının işlendiği bir sempozyum düzenledi.

Evlilik göçü sempozyumuna; Emirdağ Belediye Başkanı Uğur Serdar Kargın, Türk Dernekler Birliği Başkanı Hikmet Çakır, Emirdağ Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Metin Edeer, Evlilik Göçü Projesi Koordinatörü Yücel Kahraman, Toplum Gönüllüleri Vakfı Köprü Projesi Koordinatörü Cenk Öz, Anvers Üniversitesi Göç Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Christiane Timmerman, Klinik Psikolog Dr. Ertuğrul Taş konuşmacı olarak katılırken; Türk Dernekler Birliği Genel Müdürü Selamet Belkiran, Türk Dernekler Birliği Başkan Yardımcısı Enis Çimen, Sekreter Sinan Şener, Muhasip Reşat Aydın, Hatice Karakaya, eski gurbetçilerimizden olan Muhterem Türkmen ve ailesi, Türk Dernekler Birliği personelleri ve yönetim kurulu üyeleri de katıldı.

Öncelikle Türk Dernekler Birliği'nin hazırlamış olduğu tanıtım videosu ile başlayan sempozyum; saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ve ardından TDB Başkanı Hikmet Çakır'ın konuşması ile devam etti. Çakır konuşmasında ilk olarak ülkemizin içinde bulunduğu durumdan biran önce kurtulmasını, terör olaylarının son bularak, kanayan yaraların dinmesini temenni etti. Ardından Türk Dernekler Birliği ile ilgili kısa bilgiler vererek sözü sıradaki konuşmacı EYAD Başkanı Metin Edeer'e bıraktı.

EYAD Başkanı Edeer, göçün başlayışı ve göçmenler ile ilgili bilgiler vererek ''Biz Emirdağlı toplum olarak Belçika'da kalabalığız'' dedi. Ardından söz sırası Emirdağ Belediye Başkanı Uğur Serdar Kargın'a geldi. Kargın, ilk olarak ülkemizde yaşanan terör olaylarına değindi. Bu durumdan duyduğu üzüntüyü dile getirerek biran önce son bulmasını temenni etti. Aziz şehitlerimizi de unutmayarak onlara Allah'tan rahmet diledi. Evlilik göçü ile ilgili olarak da göçle birlikte naylon evliliklerin çoğaldığına, mutsuz evliliklerin ailede ve kişilerde ortaya çıkardığı sorunlara, boşanmayla birlikte parçalanan ailelere dikkat çekti. Başkan Kargın, evliliklerin mutluluk verici bir durum olduğunu fakat yurt dışı evliliklerde vatandan ayrılıkla birlikte bu durumun tam tersine döndüğünü de ifade etti. Şimdilerde ise baba ocağının tümden unutulduğunu, iki kardeşin aynı apartmanda dahi oturmadığını belirten Başkan Kargın, Türk Dernekler Birliği'nden bu konuyu da araştırma konusu olarak ele almalarını rica etti. Türk Dernekler Birliği Başkanı ve Yönetim Kurulu'na çalısmaları ve böyle bilgilendiri bir sempozyum düzenledikleri için teşekkür ederek konuşmasına son verdi.

Evlilik göçü projesi koordinatörü Yücel Kahraman ise gençlere okullarda verilen seminerlerden ve bu seminerlerin ortaya çıkardığı sonuçlardan bahsetti. Seminer sonucunda yurt dışında 15 - 16 yaşındaki kişilerin Türkiye'den biriyle nişanlı olduklarını ve yazın Türkiye'ye gelerek evleneceklerini söylediklerini belirtti. Kahraman, bu sonuca göre hala bir evlilik göçü olduğunu ifade etti. Ayrıca göç yasası ve evlenerek göç edecek kimselerin yapması gerekenlerden ve uyum yasasının her yeni hükümette değiştiğinden bahsetti.

Köprü Projesi Koordinatörü Cenk Öz ise ihtiyaç belirleme kapsamında Köprü Projesi kurulduğuna ve 2011 yılında göç üzerine yapılan anket sonuçlarına değindi. Yaşadığınız yeri seviyor musunuz sorusuna % 54 evet, % 46 hayır sonucunu aldıklarını; Emirdağ'ı seviyor musunuz sorusuna ise % 80 hayır cevabını aldıklarını ifade etti. Emirdağ'ın yaşanabilir bir hal alması için Köprü projesi kurulduğunu ve altı lisede bulunan gençlerden oluştuğunu ve proje ekibi ile genç nedir, gençlik nedir sorusuna cevap aradıklarını belirtti. Ayrıca Köprü Projesi adı altında gençlerin kendi projelerini hazırlayıp sundukları Genç Bank oluşturulduğunu ifade etti.

Anvers Üniversitesi Göç Araştırmalar Merkezi Başkanı Christiane Timmerman Türk- Belçika göçü üzerine araştırmaları sonucu eskiye nazaran göç ve göçmenlerin değiştiğini söyledi. Gelen göçmenlerin daha eğitimli olduğunu ve artık kalıcı değil bir iletişim şehri olarak gelip birkaç gün veya hafta gezerek tekrar geri döndüklerini yani Türkiye'den Belçika'ya göçün azaldığını hatta durma noktasına geldiğini; son yıllarda Türkiye'den Belçika'ya gelen göçmenlerin sayısının % 6.2 lere kadar düştüğünü ifade etti. Aynı zamanda Timmerman, son yıllarda Avrupa'da ekonomik kriz başladığını; Türkiye'de ise ekonomik gelişme ve eğitimin giderek arttığını belirtti. Klinik Psikolog Ertuğrul Taş ise Türkiye'den yurt dışına yapılan evlilikler sonucu, yaşadıkları yerden ayrılarak gittikleri yerlere alışamayan kişilerde ve ailelerinde meydana gelen psikolojik bozulmaları, evlilikler, göçler ve klinik yansımalarını aktardı. Sempozyum sonunda, Türk Dernekler Birliği Başkanı ve yöneticileri tarafından Emirdağ Belediye Başkanı Uğur Serdar Kargın ve diğer sempozyum konuşmacılarına plaket takdim edildi.