Geçtiğimiz Çarşamba günü Emirdağ'a bağlı Tepeköy’e yapılacak olan Eczacıbaşı Holdinge bağlı magnezyum tesisini ziyaret eden CHP İlçe Başkanı Recep Özer ve CHP Yönetiminden bazı isimler yapılacak olan fabrikayla ilgili fabrika yetkililerinden bilgiler aldılar. Karşılıklı görüş alışverişinden sonra konuyla ilgili CHP İlçe Başkanı Özer bir açıklama yaptı.
Özer açıklamasında şunları kaydetti :
“CHP Emirdağ İlçe Başkanlığı olarak, Tepeköy yakınlarında devam eden Eczacıbaşı Holdinge bağlı Magnezyum çıkarma ve işleme tesislerini 05/11/2014 Çarşamba günü bazı arkadaşlarla ziyaret ettik.

İşletme müdürüyle yararlı bir görüşme olduğunu zannediyorum. Hem bizi aydınlattı hem de kendilerini tanımış olduk. Bölgemize Eczacıbaşı Holdingin 80 milyon dolarlık bir yatırım yaptığını, yapılan tesisi 80 yıl çalıştıracak bilinen rezerv olduğunu belki ileride daha da çoğalabileceğini söyledi. Magnezyumun çok değerli bir metal olarak alüminyumdan daha hafif ama çok daha dayanıklı olduğunu; uçak sanayi, roket sanayi, motor sanayi ve ilaç başta olmak üzere geniş bir kullanım alanı olduğunu belirtti. Dünyada 5 devlette magnezyum çıktığını en büyük üreticinin Çin olduğunu ve kendilerinin de Çin teknolojisiyle bu işletmeyi kurduklarını söyledi.

İşletmenin kuruluş aşamasında olduğunu ama kısa sürede de üretime başlayacağını, şu anda 200 çalışan bulunduğunu, bunların çoğunun işletmeyi kurmakla yetkilendirilen taşeron firmaların elemanları olduğunu, kendi çalışanlarının Çin’e eğitim için gittiğini ve devam edeceğini de söyledi. İşletmenin yer altı işletmesi olmadığını, yer üstünde kazı şeklinde yüzey işletmesi olacağını belirtti.
Ne tür elemanlara ihtiyaç duyulacağını sorduğumuzda ise; en az teknik lise çıkışlı olmak üzere, Meslek Yüksekokulu çıkışlı teknik elemanlarla çalışacaklarını, hiçbir önyargı gözetmeden personel alımına devam edeceklerini belirtti.
İşletmenin Han ilçesine 9 km. olmalarına rağmen küçük bir belde olarak ihtiyaçlarına cevap veremeyeceğini, Çifteler ilçesine 26 Km. olduklarını yolun daha iyi olması nedeniyle şimdilik ilişkilerin orayla yürüdüğünü ve Eskişehir’in bu iki ilçesinin kendileriyle daha çok ilgilendiğini belirtti. İki ilçenin belediye başkanları birçok defa gelip gittiler. Emirdağ’a 40 Km. mesafede olduğunu; işletmenin adres olarak Afyon ili Emirdağ ilçesi Tepeköy işletmesi olduğunu, Emirdağ’dan şimdiye kadar bir defa sanayi odası başkanı geldi birde şimdi CHP örgütü olarak siz geldiniz dedi. Tepeköy üzerinden yapılabilecek bir yolun 30 km. olacağını bize söylediler. Geçen gün Emirdağ Kaymakamlığını ziyaret eden arkadaşlarıma da benzer şeyler söylenmiş. Ben henüz Emirdağ’a gelemedim. Emirdağ’a gelip yöneticilerle görüşmek istedim ve belediye başkanından randevu aldık. Ancak randevu günü aradığımda başkanın olmadığını söylediler, ben de gelemedim ama en kısa sürede gelmek isterim.
CHP Emirdağ İlçe Başkanlığı olarak biz; Emirdağ/ Tepeköy magnezyum işletmesi olarak tescillenen bu işletmeye, Emirdağ Kaymakamlığının, Emirdağ Belediye başkanlığının ve işletmeyle Emirdağ’ımız arasındaki yolun kısaltılarak iyileştirilmesi konusunda Afyon Valiliğinin katkı ve destek vermesini istiyoruz. Tam kapasiteyle faaliyete geçtiğinde yaklaşık 500 kişinin çalışacağı bu işletme Emirdağ’ımıza ekonomik olarak büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi.